LONDON

ROUTE 4 – CLAPHAM COMMON…

ENG: I’ve been trying to write this piece for almost a month now. I’ll give it a shot again…

It was the end of January when I went to Clapham Common to visit a friend. I was pretty excited about it, however not just because of Emma, but also because I’d never been to this station before, not even to the area. I didn’t know much about it. From the research I made I learnt that Clapham Common is one of the two stations in London that has an island platform serving both the northbound and southbound lines at the same time. Pretty amazing!

And dangerous and scary! Because of safety worries there are plans to replace them. It feels like you’re floating between 2 trains. How can anybody stay behind the yellow line? I cannot imagine having there the real ‘morning-busy’. You would have to fight for not just getting on the train, but also for not getting under it. Anyway, even if it’s quite an experience, I didn’t really feel comfortably there.

The whole station is entirely under the ground, you just see the small domed entrance and that’s it from the street view. It’s actually lovely, makes you feel like you’re in a small town. Its curved tunnels underneath seem to be designed for Hobbits, though. Coming up you see an Arts and Crafts styled building across – there is an O’Neill’s inside, which surprisingly smells the same wherever you go in town. What you also definitely notice is the huge amount of green in the area.

Being London’s largest open space, it takes quite a long time to walk around Clapham. Honestly, I didn’t do that – Emma told me that it’s about an hour and half to jog around. I will write more about the park when at Clapham South; however I cannot but mention here the open space paddling pool near the station. What is the point? Apart from letting the pigeons fill it with… – well, let’s just say fill it… Please, let me know – I couldn’t find it on the internet.

Apart from that aberrant pool I think there is nothing wrong with Clapham Common. On the contrary! There is a huge community taking care of the wildlife and the park, making the area more natural and enjoyable. There are 3 ponds used for angling and model boating. There are concerts, festivals and a very human friendly environment. So, let’s go to Clapham Common and play some tennis!

HUN: Körülbelül egy hónapja próbálom megírni-befejezni ezt a bejegyzést, valahogy nem jött az ihlet. Clapham Common-ban január végén jártam látogatóban. Először voltam ott életemben, ezért is volt izgalmas az út, nem ismertem a környéket.

Utánanéztem az interneten, és mint érdekesség az derült ki az állomásról, hogy ez az egyik azon 2 hely közül Londonban, ahol a vágány mintegy sziget működik két vasúti pálya között. Ez az jelenti, hogy ugyanoda szállnak ki az emberek mindkét irányból, tehát közös vágánya van az északi és a déli vonatnak is. Valóban különleges megoldás, egyben veszélyes is és ijesztő. Elképzelni sem tudom, hogy a reggeli tolongás közepette hogy képes bárki is a sárga határvonalon belül maradni, vagy megőrizni egyensúlyát. Nemcsak arra kell itt figyelni, hogy feljuss a szerelvényre, hanem arra is, nehogy alatta köss ki. És, ha ez még nem elég, ottvannak a vágány közepén a helytáblák és padok, amik szintén elég sok helyet elvesznek az amúgyis szűkös térből. Hát, nem egy ingerszegény környezet, nem csinálnám minden nap végig a túlélési harcot… Biztonsági okokból egyébként tervben van a vágány átépítése.

Maga az állomás teljesen a föld alatt van, az utcáról csak a kupolás bejáratot látni. A kanyaros kis folyosók inkább vannak egy Hobbit-ra méretezve, mint hömpölygő tömegre. Felérkezvén, az út másik oldalán egy igazi Arts & Crafts stílusú épület vonja magára a figyelmet – mi is lehetne más, mint egy igazi angol kocsma, a maga jellegzetes bükéjével. Ami még biztosan szemet szúr az állomás közelében, egy szabadtéri medence a szomszédos parkban. A mai napig próbálok rájönni, hogy: MINEK?! Azonkívül, hogy a galambok használják ügyes-bajos dolgaikra, a kutya nem megy bele abba a piszkos vizbe, teljesen értelmetlen. Ettől eltekintve Clapham Common egy bájos környék, London egyik legnagyobb zöld területe tavakkal, sportpályákkal és egy összetartó közösséggel, aki mindent megtesz, hogy továbbra is jó legyen ott élni.

 

Share your thoughts / Te mit gondolsz? / Poznamky...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s