PALEO / AIP

FROM UNHEALTHY TO PALEO & AIP

ENG: Last year I started to be more aware about my dietary habits, my physical health and in spring I did a 30 day cleansing diet. It was great, it felt great and it made me more conscious about my food choices. I started to eat more gluten-free, dairy-free, smoke less and opt for healthier choices. It was a start. My first steps towards a healthier self, building a good base for a more strategically committed, improved lifestyle.

In January I started to challenge my eating habits more and ease into the AIP – autoimmune protocol, which is a more restricted, therapeutic version of the paleo diet. The concept is to eliminate all inflammatory sources and food, so that the gut and immune system can heal. After keeping the AIP for a while one can start re-introducing certain elements into their diet, as long as those do not cause any symptoms.

Came January, I started my journey towards a healthier self. Now, that I have been healing my soul and mind for a while it was only natural that I include my body as well. Every week I eliminated a new type of food group from my diet – I started with gluten, then the next week alcohol, the week after legumes, later on nightshades, then diary, following with sugar, nuts and eventually eggs. On top of that, soy, corn and preservatives are a priori prohibited.

Processed with VSCO with f2 preset
Bone broth with veggies // Csontleves zoldsegekkel

The idea was, that reaching the AIP status rather gradually then all of a sudden, my body was going to adapt better to my new lifestyle. It worked great, however my endocrinologist hasn’t been my partner in crime, therefore I need to put the original (hard-core) AIP on hold, as one must never do such a strict dietary change without consulting a professional and having some kind of supervision.

At this point I will follow a personalized paleo/AIP diet, until I find the right nutritionist or support for me to fully commit. I will continue eating gluten-, diary-, soy-, corn-, legume- and nightshade free, my extra sugar intake is only from fruits. I still eat GM oats for breakfast – 2 tbl spoons with some coconut milk, a handful of blueberries and a sprinkle of coconut almond flakes. Apart from these almonds I occasionally have some Brazil  nuts – I will keep these nuts for now. Once a week I’ll have eggs – particularly the yolk, which does not upset my stomach and I use it to hold together veggie pancakes.

Processed with VSCO with f2 preset
Banana-spinach-avocado-coconut milk smoothie with desiccated coconut and mint // Banan-spenot-avokado-kokusztej turmix kokuszdarabkakkal es mentaval

I’ve read many blogs, recipes, AIP cookbooks, challenges and I do believe in the healing power of our body, and hope for feeling more energized and healthier, especially once I can really do the AIP. For now, though, I’ll continue with my bespoke diet – I’d say 100% paleo, while 90% AIP.

If you have any questions or actually tips, advises, please share with me, it would be nice to have some companion on this journey. As for inspiration here are some of what I’ve been eating lately.

If you liked this post please let me know – comment, share and come back for more!
@anamiblog
INSTAGRAM     FACEBOOK     PINTEREST
#FABWMN
8DC0615B-86B6-4DDC-B149-79FA13F8FB9F
Roasted duck breast with spinach, mushroom and blueberries // Sult kacsamell spenottal, gombaval es afonyaval

HU: Tavaly elkezdtem jobban odafigyelni arra, hogy mit eszek, milyen etkezesi szokasaim vannak. Tavasszal vegigcsinaltam egy 30 napos tisztito kurat, amitol sokkal jobban es energetikusabban ereztem magam, illetve az etrendemmel kapcsolatban is tudatosabba valtam. A kura utan is igyekeztem figyelni az eteleimre, egyre inkabb teret kaptak a gluten- es tejtermek mentes etelek, kevesebbet dohanyoztam es elkezdett szamitani, hogy mi is van igazabol a tanyeromon, illetve az mibol keszult. Ez egy jo alapozas volt ahhoz, hogy kesobb aztan atalljak egy szigorubb, de egeszsegesebb eletmodra.

Januar elejen kidolgoztam magamnak egy tervet arra, hogyan vezessem at a testem fokozatosan az akkori etrendemrol az autoimmun protokollra (AIP), ami igazabol a paleo egy terapeutikus valtozata es az autoimmun betegsegben szenvedok allapotat, immunrendszeret es atereszto belfalat hivatott gyogyitani, javitani. A koncepcio az, hogy eloszor legalabb 3 honapra kiiktatunk minden gyulladaskelto etelt, majd kesobb, ha mar eljott az ideje a visszavezetesnek, ujra, de csakis egyenkent bevonunk az addig kiiktatott etelekbol parat, mikozben figyeljuk, hogy fogyasztasuk okoz-e barmilyen tunetet.

Processed with VSCO with f2 preset
Plantain chips with fermented pickles // Sult zold banan svanyu uborkaval

Januar elso hetetol kezdve tehat minden heten kiiktattam egy adott csoportot: eloszor a glutenos termekeket, aztan az alkoholt, a huvelyeseket, a burgonyafeleket, a tejtermekeket, a finomitott cukrot, majd a magokat es vegul a tojast. Emellett megjegyeznem, hogy a szoja, kukorica es tartositoszer eleve tiltolistas a paleoban is, nemcsak az AIP-ben.

Az volt ugye a terv, hogy fokozatos szoktatassal erjem el az AIP statuszt, hogy a testemnek, agyamnak legyen modja, ideje hozzaszokni. Ez sikerult is, de sajnos az otthoni endokrinologusom nem volt nagyon jo fej a temaval kapcsolatban. Februarban szerettem volna vele megbeszelni a reszleteket, reszletes vervizsgalatot kerni, hozzaerto tanacsot, szakvelemenyt. Megkerdeztem tole, hogy mi a velemenye az autoimmun protokollrol, mire kozolte velem, hogy majd elmondja, ha megtudja, hogy az mi. Kezdtem neki mondani, hogy a paleo egy terapeutikus valtozata, mire felbeszakitott es konkretan lehordott, hogy ezt a hulyeseget most hagyjam abba, mert a paleo egy nagy hazugsag, nepbutitas es o a TV2-n latott egy pszeudoorvost errol beszelni es o errol hallani sem akar. Erre azt valaszoltam neki, hogy en nem a TV 2-bol tajekozodom, epp, hogy alapos kutatast, tanulast vegzek az ugyben, ezert is kerdezem ot, mint orvost. Nemileg lenyugodott, aztan magyarazott par dolgot, de erdemben nem tudott hozzaszolni a temahoz, pedig eddig ugy ismertem, mint egy nagyon tajekozott szakembert, aki, ha azelott kerdeztem tole, mindig igyekezett valaszolni, elmagyarazni a dolgokat.

Processed with VSCO with f2 preset
Ramen ala Anami // Ramen Anami modra

Mivel egyelore nem sikerult AIP ugyben jo szakembert talalnom, ugy dontottem, hogy a magam modjam folytatom tovabb – saccperkabe az etrendem 100% paleo, 90% AIP lesz. Tovabbra is keresem a megfelelo professzionalis tamogatast, jelenleg Londonban, de addig sem adom fel. Ami “csalas” igy jelenleg az etrendemben az a 2 evokalanyi glutenmentes zab reggelente, melyet kokusztejjel, afonyaval, mandulareszelekkel szoktam enni. A mandulan kivul, mint magot brazil diot szoktam meg enni, a tojasbol megtartom a sargajat, ez nem bantja a gyomrom es ugye a husok teljes minoseget nem tudom minden esetben tartani. Nem mindig van organikus (ez Angliaban annyit jelent, hogy szabadon tartott, hormon es antibiotikum mentes allat husarol van szo) – egyreszt a legtobb uzletben csak csirke van organikus, masreszt meg eleg draga mulatsag. Talaltam par farmot, ahonnnan majd a jovoben rendelni fogok.

Processed with VSCO with f2 preset

Asparagus, black olives, spinach and prosciutto // Sparga, oliva, spenot es prosciutto

Szerettem volna megosztani veletek az egeszseg fele vezeto utam ezen reszet is, mert az elmemmel es lelkemmem mar egy ideje foglalkozom, ideje volt a testemre is jobban odafigyelni. Orulnek neki, ha megosztanatok velem az ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat, tippjeiteket, ha pedig tovabbi paleo/AIP inspiraciot szeretnetek, akkor kovessetek INSTAGRAMON, ahol folyamatosan illusztralom az etrendem (is).

Koszonom, hogy olvasod az irasaimat, tovabbi inspiracioert kovesd egyeb profiljaimat is, illetve hasznald a #FABWMN teget!
@anamiblog
INSTAGRAM     FACEBOOK     PINTEREST
#FABWMN
Processed with VSCO with f2 preset
Avocado-asparagus-olive-carrot-cucumber and spinach salad // Avokado, sparga, oliva, repa, uborka es spenot salata
Processed with VSCO with f2 preset
Apple-banana-coconut cookie by Anami // Almas-bananos-kokuszos suti Anami modra
Processed with VSCO with f2 preset
Cooked veggies and zucchini noodles // Parolt zoldsegek cukkini tesztaval
Processed with VSCO with f2 preset
Plantain chips, spinach and poached eggs // Sult zold banan, spenot es sult tojas
Processed with VSCO with f2 preset
Avocado // Avokado
Processed with VSCO with f2 preset
Banana – blueberry – coconut smoothie // Banan-afonya-kokusz turmix
Processed with VSCO with f2 preset
Savoury zucchini, sweet potato pancakes // Cukkini-edesburgonya tocsni
Processed with VSCO with f2 preset
Avocado, sweet potatoes and roasted fish // Avokado, edes burgonya es sult hal
Processed with VSCO with f2 preset
Tuna, olives, salad and onion with lemon juice // Tonhal, oliva, zold salata, hagyma es citrom leve
Processed with VSCO with f2 preset
Fermented cabbage, prosciutto, olives and salad // Savanyu kaposzta, prosciutto, oliva es salata
Processed with VSCO with f2 preset
Prawns on garlic, sweet potatoes and leak-spinach roasted on onion // Sult edesburgonya, fokhagyman sult rak es hagyman dinsztelt kel es spenot
Processed with VSCO with f2 preset
Oven baked pear and apple with cinnamon, lemon zest and mint // Sult korte es alma mentava, fahejjal es citromlevel
Processed with VSCO with f2 preset
Salad with onions, avokado, tune, chives, asparagus and prosciutto // Salata hagymaval, avokadoval, tonhallal, snidlinggel, spargaval es prosciutto-val

 

Share your thoughts / Te mit gondolsz? / Poznamky...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s