DESIGN

HOLIDAY IN OLUDENIZ #2

ENG: Our driver was supposed to wait for us at the arrival terminal – which I figured means something else in Turkey. We already left the airport building, got to a weird place full of people, buses and men gathering around a gate with name boards in their hands. I held a quick roll call then found the driver assigned to us. He kindly introduced himself and took us to our bus lit by annoying blue neons – at least it got us into party mood. Starting my tourist behavior I asked the driver if there was anything we should watch out for in Turkey, something we shouldn’t say or do. The answer came fast and reassuring: “In Turkey you can do anything!” Boy, if I only had known that he meant it literally.

oludeniz, turkey, summer holiday, dogs
This is already in daylight

There are 4 things I learned on our way to the hotel:

1. dogs are everywhere

2. Turkish people have neon fetish

3. Turkish songs are endless and dramatic

4. STOP in Turkish means DUR, however no one seems to give a rat’s ass about it.

After a long drive up and down the hill we finally arrived at our hotel. Well, what can I say, it was a rather disturbing experience. Being surrounded by karaoke bars it was Gangnam style coming from one side, and some idiot in labor from the other. Pointless to say I started to freak out – even more than I usually do. Upon arrival to the reception it just got worse. It looked like as if time had stopped there in the 70’s, but nothing to do with retro or vintage. It was mere despair.

oludeniz, turkey, summer holiday,
You can find here everything you will never need, including Gangnam Style

A man showed us to our room. Well, that was the last drop that made the cup run over – and me wild. Standing in the middle of that whole, while disturbing echoes of the karaoke were shaking our window, I couldn’t help but wonder: ” How long would it have taken to walk home right now”. I felt like I was suffocating and the whole world just closed upon me. My darling noticed that I was loosing it, so he held me tight in his arms. Tears gushed from my eyes, it took me a while before I calmed down a little. Honestly, it was nothing like the pictures on booking.com! Nobody mentioned the stupid noise, the room was much smaller than it looked like online and the workmanship of the bathroom absolutely reflected the concept of the earlier mentioned: “In Turkey you can do anything”.

oludeniz, turkey, summer holiday, dogs
A very good picture to give you an illusion of space from booking.com

Anyway, after I got red eyes from weeping we went for a walk to calm ourselves down and to discover the area a little. We soon realized that there was a very little really Turkish about Oludeniz, as it is totally designed to please English tourists. Fortunately I discovered a pharmacy, so bought some earplugs immediately, which by the way did not worth it at all. Discovering a relatively quiet place we had some dinner then walked down to the sea. It was absolutely terrifying – the sound, the volume of it, its infinite darkness took my breath away.

I had no idea whatsoever how I was going to survive our holiday…

TO BE CONTINUED… (in the meanwhile check out PART 1 HERE)

HU: Mint utobb kiderult terminal es terminal kozott kulturankent hatalmas kulonbseg van. Inkabb egy zsibvasarra hasonlitott a tortenet, mar jocskan kinnvoltunk a repteri epuletbol, szinte kezdtem ketsegbeesni. Egyszercsak megpillantottunk egy kaput, ahol ferfiak tomkelege nyomakodott nevtablakkal a kezukben. Rovid nevsor olvasas utan ratalaltam a sajatunkra es egyuttal a soforunkre is. Nagyon kedvesen bemutatkozott, hogy akkor most majd o elvisz minket, mi meg bologatva kovettuk szeles vigyorral az arcunkon, hogy szuper, nyaralunk.

Ketten egy egesz partibuszt kaptunk szemfajdito lila neonfennyel, de legalabb volt hely es senki sem eroszakolta meg az auram. Naivan kertem a sofort, hogy avasson be minket mit szabad es mit nem, mire azt a megnyugtato valaszt kaptuk, hogy “Torokorszagban mindent szabad”. Utkozben a sotet ellenere is elveztuk a palmafak es 1-2 maganyosan setalo torok kutya sejtelmes latvanyat (engem az elsuhano varosok kepe nem kulonosen gyozott meg). Alapos kikepzest kaptunk a torok zenei kulturabol. Felfedeztuk a torokok es a neonfeny elvalaszthatatlan baratsagat, mondtam is Tomasnak, hogy igen szivosak itt az emberek, hogy ez a sok vibralo felhomaly nem csorgatja ki a szemuket. Mentunk mi fel a hegyre, le a hegyrol, zotykolodtunk ide-oda. Ugy tunik, hogy a STOP tablanak itt mas funcioja van, mint nalunk, jobbanmondva semmilyen se. Azt mar tudom, hogy a STOP torokul DUR.

Hosszas kocsikazas utan vegre valahara megerkeztunk a hotelhoz. Nem volt egy pozitiv elmeny. Az egyik oldalrol Gangnam style orditott, a masikon meg valami angol turista vajudott a karaoke barban. Itt mar kezdtem a szokasosnal kicsit jobban ketsegbeesni. A recepcio lattan meginkabb kibillent a merleg. Egy idosebb bajuszos bacsi lemasolta az adatainkat, amig en alaposan szemugyre vettem a hotel lobbi dizajnjat, csakhogy meginkabb kifrikingeljem magamat. Sikerult. Utolso elotti lelekjelenletembol meg megkerdeztem, hogy van-e ivoviz a szoban, ihatok-e a csapbol, mire mondtak, hogy persze, ivoviz, hogyne, de csak a minibarban. Nana!

Felkisertek bennunket a szobankba, ami az utolso csepp volt a poharban. Es nem az ivoviz fajta. Eloszor is a booking.com-n sokkal jobban nezett ki es nagyobbnak is, masodszor elfelejtettek kozolni, hogy a varos korul huzodo hegylanc tizszeresen veri vissza az osszes barom karaokit meg tuc-tuc zenet, merthogy itt az am a meno, az kell a nepnek; harmadszor a tusolo hianyos szigetelese is veka ala lett rejtve. Itt egy kicsit ugy ereztem mar magam, hogy minimum megfulladok es gyalog elindulok hazafele. Tomas latta rajtam, hogy szakad a cerna, es meg idoben odaert hozzam, hogy karjaiba vegyen, mig nekem taknyom-nyalam osszefolyt a bogestol.

Miutan sikeresen abszolvaltam a totalis kiborulast elindultunk felfedezni a kornyeket. Hamar megtalaltuk az osszes turistat es az oket szivelyesen befogado barok, ettermek gocpontjat. Engem ekkor meg leginkabb az erdekelt, hogy van-e gyogyszertar, amit nagy megkonnyebbulesemre gyorsan meg is talaltunk. Vettem is rogvest egy par fuldugot, ami egyebkent szart se er, barhogy is probaltam nem megy be rendesen.

A leheto legcsendesebb helyen letelepedtunk, ettunk egy kicsit es nekem is sikerult valamelyst megnyugodni. Lesetaltunk meg a tengerhez, ami a sotetben felelmetesnek hatott es az ordito zenen keresztul is ervenyesult a hompolygo viz hatalmas duborgese. Ezekutan visszatertunk a hotelba es becsuletes felkeszules utan vegre lefekudtunk aludni…

FOLYT. KOV. (addig is olvasd el az 1.reszt itt)

One thought on “HOLIDAY IN OLUDENIZ #2

Share your thoughts / Te mit gondolsz? / Poznamky...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s